zondag 23 december 2007

Kerstattentie

Moet u de komende week dikwijls naar een feest? Twijfelt u om weeral een boeket bloemen af te geven? Ook chocolade of wijn is in deze tijden van overvloed aan eten niet echt ideaal.

Kom langs bij ons voor een origineel cadeau zoals een gevulde schaal of een mooie kamerplant in een bijpassende pot.

Blijvend plezier, deze planten moet u niet na enkele weken wegkieperen omdat ze verwelkt zijn.


Onze Phalaenopsis (Orchidee) staan nog in promotie samen met nog enkele andere kamerplanten.



 

vrijdag 7 december 2007

Nieuwsbrief 10: Kerstmis

Onze tiende nieuwsbrief met als thema kerstmis is juist de deur uit.

U kunt hem hier bekijken: Nieuwsbrief 10

Kerstbomen: zoveel soorten (deel 3)!!

In voorgaande berichten hebben we het al gehad over de soorten kerstbomen. Nu we een kerstboom hebben gekocht willen we die zo lang mogelijk mooi houden natuurlijk. Hierna volgen enkele tips:

  1. Aankooptips: Controleer of de boom vers is. Wrijf met je vingers langs een tak en schud eens met de boom. Er mogen geen groene naalden afvallen. Let erop dat de boom in een pot zit met gaten zodat het overtollige water kan afgevoerd worden.
  2. Acclimatiseren: de boom staat bij ons gewoon in een onverwarmde serre. Het is aan te raden deze eerst een dagje in een koele berging of garage zetten om hem te laten wennen aan een hogere temperatuur. Daarna mag hij naar de woonkamer verhuizen waar een nog hogere temperatuur heerst.
  3. Standplaats: zorg ervoor dat de boom voldoende licht krijgt en geef geregeld water. Liefst op een plaats uit de tocht. Naast een deur die vaak open gaat wordt afgeraden. Liefst ook niet te dicht bij een verwarming of lamp. De hogere temperaturen zorgen voor een versnelde bladval.
  4. Water: geef regelmatig water. Zorg dat de pot in een onderschotel staat zodat het overtollige water weg kan.
  5. Terug uitplanten: Om de boom terug uit te planten buiten, moet hij weer even op een koele plaats om zich terug aan te passen. Maak een groot gat en probeer zoveel mogelijk aarde aan de plant te houden bij het uitplanten. Meng met bodemverbeteraar.

  

woensdag 5 december 2007

Kerstbomen: zoveel soorten !! (deel 2)

U kunt bij uw keuze van een echte kerstboom niet alleen kiezen welke soort kerstboom, maar ook op welke wijze hij in uw huiskamer komt te staan.

Sommige soorten worden op verschillende manieren aangeboden: afgezaagd, gerooid zonder wortels, opgepot met een minimum aan wortels en gerooid en opgepot met een kluit.

Indien u een kerstboom wenst te kopen die u daarna in de pot kan houden voor volgend jaar, of kan uitplanten, blijft enkel de laatste optie open: gerooid en opgepot met een kluit.

Bij alle andere rooiwijzen is de kerstboom niet levensvatbaar en zal hij na enkele maanden zijn naalden beginnen verliezen. De kerstbomen die zijn opgepot met een minimum aan wortels gaan het langste mooi blijven omdat ze toch nog enig vocht kunnen opnemen.

Soorten kerstbomen

Picea omorika (Servische Spar)

  • mooie kerstboom met goede kluit, geschikt om uit te planten
  • indien u de boom met de kerstdagen binnen wil zetten en nadien buiten wil uitplanten, is dit geen probleem mits u de boom wel eerst laat wennen aan de klimaatsverandering
  • slank piramidale groei
  • naalden donkergroen met blauwe onderzijde
Abies nordmanniana (Nordmann’s den)
  • mooie kerstboom met goede kluit, geschikt om uit te planten
  • donkergroene zachte brede naalden
  • naalden blijven lang aan de boom
  • mooi gevormde kerstboom
Abies koreana (Koreaanse den)
  • mooie kerstboom met goede kluit, geschikt om uit te planten
  • zachte naalden met witte onderzijde
  • naalden blijven lang aan de boom
  • mooi violet paarse dennenkegels
Picea glauca ‘Conica’ (witte spar)
  • zeer compact groeiende, dichte kegelvormige groeiwijze
  • wordt dikwijls als miniatuurkerstboom gebruikt
  • zeer fijne dunne lichtgroene naalden, die zeer lang aan de boom blijven
Picea abies (Groene Fijnspar)
  • horizontale takken, de uiteindes zijn omhoog gericht
  • fijne, slanke groei
  • naalden blijven lang aan de boom
  • naalden zijn donkergroen en scherp gepunt
Picea pungens (Blauwspar)
  • zeer beperkte naaldval
  • mooie blauwe naalden, vrij scherp
  • mooie kerstboom met goede kluit, geschikt om uit te planten
  • snelle groeier

    

maandag 3 december 2007

Kerstbomen: zoveel soorten !!

Sinterklaas is geweest (of toch bijna) en bij veel mensen begint het te kriebelen om de kerstsfeer binnen te halen. De lichtjes in de winkelstraten worden opgehangen. De tuinen worden versierd met rendieren, kerstmannen en stalletjes.

Het begint om 4 uur al te schemeren, de gordijnen (of rolluiken) gaan vroeg toe. Om een gezellige sfeer te hebben in de huiskamer worden de kerstballen en slingers van de zolder gehaald. En dan vertrekt het gezin naar het tuincentrum om een kerstboom te kiezen.

En dan begint het ....

Welke kerstboom?
Plastic of echt?
Als het een echte wordt, met kluit of afgezaagd? Opgepot of een kruis eronder nagelen? Groot? Klein? Een Zilverspar? Een Nordmann? Een Servische Spar? ...

Op de meeste vragen gaan we in de komende dagen een antwoord geven.

Een echte kerstboom? Of toch maar een plastieken?

Dikwijls wordt gezegd dat het mileuvriendelijker is om een plastic kerstboom te kopen ipv elk jaar een nieuwe boom. Dit blijkt uit onderzoek echter niet waar te zijn:

"Much of the debate is focused on whether it is better to buy a real tree every year, or a plastic tree that will last a lifetime. The argument for the plastic tree is undermined somewhat by the fact that plastic trees are used not for a "lifetime", but for an average of five or six times before being discarded to spend the next few centuries degrading in a landfill. Swedish researchers have also investigated the full life-cycle energy comparison between real and artificial trees. Comparing a 20kg plastic tree that had been shipped from its factory in Hong Kong to a 10-year-old, 2m-high tree weighing 10kg that had been transported by truck from a farm to a Stockholm shop, they found that the real tree used about a fifth of the energy, even when generously assuming that the plastic tree would be used 10 times.

There is the additional concern that artificial trees are typically made of polyvinyl chloride (PVC), a product of the petrochemical industry. For years groups such as Greenpeace have lobbied for the phasing out of PVC because they claim dioxins are produced as a by-product of its manufacture and from the incineration of waste PVC."


Het volledige artikel kunt u hier nalezen: Is it OK ... to get a Christmas tree?

Hieruit blijkt dat een plastic kerstboom veel milieuvervuilender is, mede omdat hij meestal gemaakt wordt uit PVC, wat slecht afbreekbaar is.
Ook wordt een plastic kerstboom nooit levenslang gebruikt, maar wordt hij na gemiddeld 5 à 6 jaar vervangen door een nieuwer exemplaar.

Als laatste heb je de typische geur van een echte kerstboom niet die toch samenhangt met de kerstsfeer.

Nadelen zijn er praktisch niet aan een echte kerstboom, het vervoer is niet zo compact en gemakkelijk en u heeft een jaarlijkse kost in de toch al dure kerstperiode. Maar indien u de prijs bekijkt van een goede plastic boom dan zult u verschieten en vaststellen dat u daarvoor vele echte kerstbomen kunt kopen.

Naaldverlies is er nauwelijks bij de juiste verzorging en u kunt u kerstboom na nieuwjaar kwijt bij een kertsboomverbranding van de plaatselijke jeugdbeweging.

Denk er even over na, volgende post gaat over de verschillende soorten kerstbomen die er zijn.