woensdag 30 januari 2008

ph, kalk en gebreksziekten

Er wordt in het najaar en tijdens de winterperiode de laatste jaren veel tamtam gemaakt rond het bijkalken van uw bodem. In de tuincentra wordt u om de oren geslagen met affiches en brochures om toch zeker nu uw grond goed bij te kalken.

Waarom?

Weet u het? Ooit al eens gevraagd?

Het bijkalken van uw bodem is, meestal, echt belangrijk en niet iets dat verzonnen wordt om meer meststoffen te verkopen. Het heeft belang naar de zuur(te) graad van de bodem (de pH-waarde), de structuur en de opname van voedingststoffen. Daarnaast is het ook een noodzakelijke bouwsteen in de planten zelf.

Allereerst is Ca++ een voedingsstof, één van de belangrijke hoofdelementen noodzakelijk voor het functioneren van de plant. Het is een neutralisator van zuren in de plant, een bouwsteen voor celwanden. Het heeft ook invloed op de 
structuur en de doorlaatbaarheid
van de cellen en speelt een rol in het celvocht. Daardoor is het
belangrijk voor de stevigheid van de planten.

Als er een tekort is aan Ca++ dan kunt u dit waarnemen aan het uiterlijk van plant. Dit is zeer goed zichtbaar aan de jongste bladeren en groeipunten. Het geeft gelige randen, samengeschrompelde, nieuwe bladeren, neusrot bij tomaten en paprika.


Neusrot bij tomaat


Neusrot bij paprika

Als u een dots witloof opensnijdt, kom je soms een bruine, harde 'pit' tegen in het hartje van de krop. Ook dit wordt veroorzaakt door Calciumgebrek.

In een volgende post kijken we naar het belang van een juiste pH, en het verband met de opname van voedingsstoffen.


 

1 opmerking:

patricia zei

Het is heel vervelend als je zoiets hebt. Gelukkig zijn er middelen om het tegen te gaan.