vrijdag 21 november 2008

Bruin verkleuren van taxushagen

Verkleuren van taxus (Bruin verkleuren)

Ideale haagplant

Taxus is een ideale haagplant. Een gemakkelijke haagplant die niet erg vatbaar is voor ziekten en plagen. Hij verdraagt uitstekend snoei, is groenblijvend en wordt daarom ook zeer veel aangeplant.

Toch krijgen wij dit najaar zeer veel vragen van mensen over hun taxushaag. De vragen zijn allemaal dezelfde. Er is iets mis met mijn taxus. Waarom verkleurt deze roodbruin? Gaat hij kapotgaan?

Als wij hierop dieper ingaan en bijkomende vragen stellen dan blijkt ook de rest van het verhaal grote gelijkenissen te vertonen. Meestal gaat het over taxussen die nog vrij recent zijn aangeplant (in het najaar 2007 of voorjaar 2008), die goed gegroeid hebben in het voorjaar en vanaf ongeveer augustus stilletjes achteruit zijn gegaan. Eerst verkleuren de toppen van de takken, deze worden geelbruin. Daarna trekt deze verkleuring langzaam verder de plant in, van buiten naar binnen.

Symptomen

Deze symptomen zijn typische verschijnselen voor problemen met de sapstroom vanuit de wortels. Taxus is een plant die zeer gevoelig is voor gronden met een slechte bodemstructuur of te natte gronden. Een taxus die langere periodes in vochtige grond staat, gaat bruine toppen krijgen, een roestbruine kleur over de gehele plant en als de grond niet snel opdroogt geheel afsterven. De wortels van de taxusplant zijn zeer gevoelig voor water en sterven snel af door zuurstofgebrek.

Ik hoor u al denken: zo nat is het toch niet geweest dit jaar? Maar het is niet enkel de hoeveelheid water die uit de lucht valt die telt. Vooral het gebrek aan zonlicht is dit jaar de reden voor de problemen bij taxus. Doordat de zon veel minder heeft geschenen, is de grond veel trager opgedroogd na regenbuien. Hierdoor heeft de taxus telkens langere periodes met natte voeten gestaan, resulterend in afstervende wortels. Nu kan een taxus hier wel van bekomen en nieuwe wortels maken. Maar omdat deze donkere, natte periodes aanhielden tot eigenlijk 1 lange donkere periode met af en toe regen, kon de grond nooit volledig opdrogen en kan de taxusplant nooit volledig recupereren.

Bodemstructuur

Ook de bodemstructuur speelt een rol. Een taxus vereist een goeddoorlatende grond, wat betekend dat het water na een regenbui vlot moet kunnen wegsijpelen naar diepere grondlagen zodat de wortels snel terug zuurstof krijgen.

Dikwijls worden taxushagen langs verhardingen gezet waar men stabilisé heeft gebruikt, met een bobcat heeft gewerkt, veel langs de randen heeft gelopen om stenen aan te dragen of de draden te spannen of de boordstenen te zetten. Als deze verhardingen niet juist zijn aangelegd loopt er misschien zelfs veel water op de taxushagen zodat de problemen nog verergeren.
Maar niet enkel langs verhardingen kan men problemen verwachten. Ook in de tuin is de bodemstructuur dikwijls verre van optimaal om taxus te zetten. In lager gelegen delen van de tuin, op een plaats waar tijdens de bouw van het huis een kraan heeft gestaan, waar een betonmixer zijn camion heeft afgekuist, … Er zijn veel redenen op te noemen waarom de bodemstructuur slecht is. Sommige planten hebben hier geen last van en tieren welig, andere, zoals taxus, zijn hier zeer gevoelig voor.

Conclusie:

Achteruitgang van de planten door een combinatie van factoren: donker weer (weinig zon), regelmatig een bui waardoor de grond continu te vochtig blijft. Mogelijks in combinatie met een slechte grondstructuur brengt dit nieuwe aanplantingen van taxus in problemen.

Oplossing?

Zorg voor een goede drainerende grond door vivimus en lavakorrel in de grond te mengen en bevorder de wortelgroei met beendermeel.

1. Nieuwe aanplantingen van taxus:

  • U graaft uw sleuf om de taxus in te planten
  • U woelt de bodem van deze sleuf goed los
  • U mengt 20 kg
    lavakorrel
    (0-3 mm) per 5 lopende meter in de bodem van de sleuf
  • U zet de taxus in de sleuf
  • De uitgegraven grond mengt u met vivimus in de juiste verhoudingen en gebruikt u
    om de sleuf terug op te vullen.
  • De grond aandrukken

2. Bestaande taxushaag:

  • De kluitplanten uit de grond halen
  • Terug een sleuf graven
  • Overvloedig gebruik maken van lavakorrel (0-3 mm)
  • U zet de taxus terug in de sleuf
  • U strooit beendermeel in de sleuf voor de wortelontwikkeling
  • De uitgegraven grond mengt u met vivimus in de juiste verhoudingen en gebruikt u
    om de sleuf terug op te vullen.
  • De grond aandrukken

Als extra hulp voor het draineren kan men met een grondboor gaten boren naar diepere
grondlagen in de grond. Deze opvullen met kiezel of zand zorgt voor een goede afvoer
van water.


Geen opmerkingen: