zondag 3 februari 2008

pH, kalken en gebreksziekten

Uw tuin bijkalken is (zoals eerder gezegd: pH, kalk en gebreksziekten) belangrijk voor de plant als voedingsstof. Maar een veel belangrijkere rol speelt Calcium in de bodem.

De zuurgraad van de bodem (pH) is zeer belangrijk voor een goede groei en bloei van de plant. De pH kan gaan van 1 tot 14 waarbij 7 neutraal is, minder als 7 zuur en alles boven 7 is basisch of alkalisch.
Doordat de planten voedingststoffen uit de bodem halen, door zure regen en door het mogelijke gebruik van chemische meststoffen verlaagd de pH-waarde van de bodem elk jaar gemiddeld met 0.5 tot 1 eenheid/jaar. Dit zorgt er dus voor dat uw bodem zuurder en zuurder wordt.

Voor sommige planten is dit goed, voor de meeste niet. Daarom zegt men dat men elke winter een onderhoudsbekalking moet uitvoeren om uw pH-waarde op peil te houden.

Maar waarom moet die pH verhoogd worden als hij van nature uit verlaagd hoor ik u denken. Laat de natuur zijn gang gaan.
De volgende grafiek geeft een antwoord op uw vraag:



In deze grafiek wordt de opneembaarheid van de verschillende voedingsstoffen weergegeven, gelinkt aan de pH-waarde. Nu blijkt dat deze stoffen het best worden opgenomen bij een pH tussen de 5.0 en 7.0. Hierbuiten worden deze stoffen vastgelegd in de bodem en kunnen de planten deze voedingsstoffen veel moeilijker opnemen. Dit uit zich in gebreksziekten zoals geelverkleuring, dwerggroei, witte toppen, enz.
Deze verschijnselen kunnen voorkomen worden door een juiste bekalking uit te voeren, aangepast aan de wensen van de plant.

De ideale zuurgraad:

Gazon: pH 6.2
Moestuin: pH 6.8 (uitzondering: aardappelen: pH 5.9)
Siertuin: pH 4.5 - 5.5 (Zuurminnende planten)
                pH 5.5 - 6.5 (Normaal kalkbehoevende planten)
                pH 6.5 - 7.5 ( Kalkminnende planten)

Een lijst met de zuurminnende en kalkbehoevende planten kan u op onze website vinden: Zuurminnende en kalkbehoevende planten.

De waardes die eerder zijn gegeven vormen een indicatie omdat de ideale pH ook afhankelijk is van de grondsoort. Klei- en leemgronden vereisen een iets hogere pH als zandgronden.

De pH-waarde op peil brengen kan dus met een jaarlijkse bekalking. Hoeveel moet u nu bijkalken?
Als u een onderhoudsbekalking uitvoert komt u normaal toe met een dosis van 1 à 1.5 kg per 10 m². Indien u een eerste bekalking uitvoert om de pH-waarde drastisch te verhogen, kunt u best in het najaar een zware bekalking uitvoeren (2 à 2.5 kg per 10 m²) en in het voorjaar nog een lichte onderhoudsbekalking geven (1 kg /10m²).

U moet wel oppassen dat u nooit meer geeft als 2.5 kg/m². Bij een te hoge bekalking zorgt de Calcium ervoor dat de plant moeilijk zijn voedingsstoffen kan opnemen. Als u echt veel wilt bijkalken moet u uw bekalking opsplitsen.

Waarom moet ik in de winter kalken? Normaal moet ik mijn planten pas in het voorjaar bijmesten?
De kalk heeft tijd nodig om zijn werk te doen. De korrels moeten eerst worden afgebroken, de kalk moet worden opgenomen in de bodem en tijd krijgen om zijn werk te doen. Als u de bekalking tijdig uitvoert, is de grond optimaal tegen de groeiperiode van de planten in het voorjaar.

Conclusie:

Bekalken is noodzakelijk voor een goede groei en bloei van uw planten.

  1. Het zorgt voor een betere bodemvruchtbaarheid: planten kunnen voedingsstoffen optimaal opnemen bij de juiste zuurgraad.
  2. Een betere bodemstructuur: Verhoging van het Ca-gehalte geeft een lichte en kruimelige bodemstructuur.
  3. Bodemleven: Calcium stimuleert het bodemleven en verbeterd zo de omzetting van organische stof naar plantopneembare voedingststoffen.
De pH van uw grond op peil brengen is een allereerste vereiste voor goed groeiende en mooie planten.

De volgende keer dat u in uw tuincentrum komt en u ziet de paletten met kalkmeststoffen liggen, loop er dan niet in een grote bocht omheen maar bekijk de infovideo aandachtig of vraag eventueel extra uitleg aan een medewerker.


 

1 opmerking:

Anoniem zei

Duidelijke uitleg en info, bedankt! Fijn dat er gewoon in kilo's per 10 m2 gesproken wordt, i.p.v. "lichte/zware" bekalking.
Janna