maandag 26 november 2007

Alternatieve haagplanten, deel 2: Bosgoed

In een vorige post heb ik reeds hulst als alternatieve haag voorgesteld. Er zijn echter nog meer zeer geschikte alternatieven die zorgen voor meer diversiteit in de tuin.

Een groep planten die bekend staat als bosgoed kan zowel in een strakke, formele tuin als in een informelere, natuurlijkere tuin gebruikt worden.

Deze planten worden verkocht in dezelfde maat als gewone haagplanten zoals Haagbeuk (Carpinus betulus), Beuk (Fagus sylvatica) en Liguster (Ligustrum ovalifolium). Meestal de maat 60/100. De meest courante soorten zijn:

Een acer campestre, crataegus monogyna en Viburnum opulus kunnen perfect tot een strakke haag geknipt worden. Crataegus heeft daarbij nog het voordeel dat het scherpe doornen heeft waardoor het heel ondoordringbaar wordt, zowel voor mensen als dieren (katten, honden, ...). 

Meestal worden deze planten gebruikt voor wildere, bredere haagkanten. Hierbij worden ze ongeveer een meter uit elkaar geplant, 2 of 3 rijen breed. Als ze na 2 à 3 jaar groeien worden teruggesnoeid tot een 30-tal cm boven de grond, gaan ze mooi vertakken en groeien zo de volledige ruimte toe. Indien u minder plaats beschikbaar heeft, kunt u ook een enkele rij zetten, maar dan moeten ze op een afstand van 50 cm in de rij gezet worden.

U kunt verschillende soorten combineren, of een haag maken van 1 soort. Er zijn soorten met bloemen, doornen, bloemen en bessen, ... Een combinatie van verschillende planten geeft een grote diversiteit aan uw haag en vormt een ideale schuil-, broed- en overwinteringsplaats voor vogels en andere kleine dieren.

In onze brochure over haagplanten worden verschillende minder bekende haagplanten beschreven.

 

Geen opmerkingen: