donderdag 22 november 2007

Mycorrhiza-schimmel

Vraag van een klant: Speciale meststof waar mycorrhiza in gemengd is voor het planten van beukenhaag.

Antwoord:

Beste,

over deze mycorrhiza-schimmels wordt zeer veel gesproken, maar niet altijd op de juiste manier.

Een mycorrhiza-schimmel is een oppervlakte-vergrotende schimmel aan de wortel die ervoor zorgt dat de voedingsstoffen beter worden opgenomen. Deze schimmel geeft enkel een echte bonus bij planten die in een fosfor-arme grond groeien. Bij gewone gronden met voldoende fosfor wordt er bijna geen voordeel gehaald uit het toevoegen van mycorrhiza.

Wat u wel kunt gebruiken is bodemverbeteraar met antagonistische schimmels. Dit zijn 'goede' schimmels die 'vechten' tegen 'slechte' schimmels zoals phytophtora en dergerlijke. Ze beschermen de plant als het ware tegen een invasie van slechte schimmels.
Een voorbeeld: een taxus die te nat staat, verkleurd rood en sterft af. Door de hoge waterstand komt er een bodemschimmel in de plant en hierdoor sterft de plant. Bij gebruik van bodemverbeteraar met antagonistische schimmels verkleint de kans op zo'n infectie.

Om terug te komen op deze mycorrhiza. Beuk (Fagus sylvatica) bezit van nature uit al mycorrhiza aan zijn wortels. Extra mycorrhiza toevoegen helpt op slechte gronden, maar maakt niet zo heel veel verschil. Belangrijker is het om te zorgen dat er voldoende fosfor en antagonistische schimmels aanwezig zijn.

U gaat meer voordeel halen uit bodemverbeteraar met antagonistische schimmels en een extra bemesting met fosfor dan een bijbemesting met mycorrhiza.

Geen opmerkingen: