vrijdag 16 november 2007

Nachtvorst en toch planten?

De voorbije nachten heeft het telkens licht gevroren, tot een -4 °C. Veel mensen belden ons om te vragen of ze nu nog planten konden aanplanten. Of dat deze niet zouden kapot gaan door de vorst.

Dit is absoluut geen probleem. Het plantseizoen voor bomen en hagen begint pas in november, maar loopt heel de winter door tot eind maart. Zolang de grond niet bevroren is en het overdag niet vriest, kunt u uw tuin aanplanten. Enkel wanneer u met een spade niet in de grond kunt, gaat het natuurlijk niet.

Voor de planten maakt het immers niet uit of ze bij ons op het tuincentrum staan of bij u in de tuin. Onze serre is onverwarmd zodat het binnen maar enkele graden warmer is als buiten. In de winter vriest het net zo goed binnen. De wortels van de planten worden niet beschadigd zolang ze in de pot of in de grond zitten. Net zo min als bij planten die al enkele jaren in de tuin staan.

Wel moet u nog beter oppassen bij transport bij lage temperaturen en wind. De wortels lopen meer risico om uit te drogen en mogen 's nachts zeker niet bloot liggen. U moet deze bomen en hagen direct planten of voorlopig in de grond 'inkuilen' tot u tijd heeft om ze op de definitieve plaats te zetten.

Meer nog, koude dagen in november zijn dikwijls ideale dagen om te planten. Het is slechts enkele graden boven nul, maar de zon schijnt dikwijls overvloedig en tegen koude kunt u zich kleden. Tegen regenweer daarentegen ...

Veel plezier!

Geen opmerkingen: